Dit dashboard bevat de resultaten van twee onderzoekem die Dialogic in opdracht van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) en de Topsector Energie (TSE) heeft uitgevoerd naar de koppeling tussen de (Meerjarige Missiegedreven) Innovatieprogramma’s en Learning Communities.
Eerste onderzoek
In het eerste onderzoek (uitgevoerd in 2021) is een enquête uitgezet onder de 30 succesvolle aanvragen binnen de regeling Missiegedreven Onderzoek, Ontwikkeling en Innovatie (MOOI). De regeling richt zich op projectontwikkeling voor 'Wind op zee', 'Hernieuwbare elektriciteit op land', 'Gebouwde omgeving' en 'Industrie'. Van de 30 succesvolle aanvragen hebben 24 aanvragen de vragenlijst volledig ingevuld.
Tweede onderzoek
In het tweede onderzoek (uitgevoerd in 2023) zijn enquêtes uitgezet onder de volgende programma's:
- MOOI-regeling
- NWO-KIC
- Groenvermogen-NL (GVNL)
In het tweede onderzoek was de respons als volgt 52% (13/25) voor de projecten van de MOOI-regeling, 57% (13/23) voor de projecten van de NWO-KIC en 100% (2/2) voor de projecten van GVNL.
De uitkomsten van de vragenlijsten zijn verdeeld langs de volgende onderdelen:
- Innoveren: bij dit onderdeel worden de vragen behandeld die gaan over de activiteiten die zich richten op het gezamenlijk ontwikkelen van innovatieve oplossingen waarbinnen leren een proactief onderdeel is van dit proces.
- Leren: bij dit onderdeel worden de vragen behandeld die zich richten op de wijze waarop er binnen de projecten aandacht wordt besteed aan leren. Het gaat in deze sectie nadrukkelijk om activiteiten die gericht zijn op het opleiden van studenten met relevante en toekomstgerichte kennis en kunde. Activiteiten gericht op het trainen of bijscholen van medewerkers binnen bedrijven vallen hier niet onder, maar onder het kopje werkend leren.
- Werkend leren: bij dit onderdeel worden de vragen behandeld die zich richten op de wijze waarop er binnen de projecten aandacht wordt besteed aan werken. Het gaat hierbij voornamelijk over activiteiten die zich richten op het trainen van werkenden in de vaardigheden die nodig zijn om met de innovaties aan de slag te gaan.
- Delen van resultaten/kennisverspreiding: bij dit onderdeel worden de vragen behandeld die zich richten op het verspreiden van de resultaten en kennis die voortkomen uit de projecten.
- Verduurzaming van samenwerking: bij dit onderdeel worden de vragen behandeld die zich richten op het voorzetten van de samenwerking (en het gebruik van de resultaten) na afronding van de projecten.
- Achtergrondgegevens: bij dit onderdeel wordt context gegeven bij de respondenten die de enquêtes hebben ingevuld.
Een belangrijk onderdeel van het onderzoek is de Learning community. In een Learning Community werken bedrijven, onderwijsinstellingen en onderzoeksinstellingen nauw samen en wordt leren, werken, innoveren en onderzoeken met elkaar verbonden. Dit brengt samenhang tussen innovaties in bedrijven, het onderzoek van kennisinstellingen (kennisontwikkeling), de opleiding van studenten en de bijscholing van werkenden (een leven lang ontwikkelen). Het uiteindelijke doel is via die verbinding tot versnelling te komen in het toepasbaar maken van innovaties en in de opschaling van het toepassen van innovaties.